Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Om Rosen

Rosenrörelser och Rosenmetoden

Rosenmetoden är en kroppsbehandling som genom mjuk beröring påminner kroppen om dess omedvetna spänningar. Spända muskler befinner sig i ständigt arbete, det tar energi och begränsar oss både fysiskt och psykiskt. Helt omedvetet lagrar vi starka upplevelser och känslor i musklerna som ett sätt att hantera det som för stunden känns övermäktigt. Kroniskt spända muskler under lång tid kan leda till värk och belastningsskador.

Rosenmetoden och Rosenrörelser hjälper oss att bli medvetna om var i kroppen "det håller". När spänningarna släpper får vi ett mer avslappnat förhållningssätt både till oss själva och omgivningen.

Många Rosenrörelseintruktörer är även Rosenterapeuter. Den individuella behandlingen i Rosenmetoden kan med fördel kombineras med Rosenrörelser, som utförs i en större grupp under ledning av en instruktör.

Rosenmetoden och Rosenrörelser kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Marion Rosen har uttryckt det som att metoden öppnar våra stängda dörrar och rörelserna får oss att kliva över tröskeln.

  

Historik
Källa: The Rosenmethod och Movement och Rosenmetoden

En av biografierna om Marion Rosen börjar med ett citat av Pablo Picasso "Det tar lång tid att bli ung". Dvs återskapa den spontanitet och frihet som vi hade som barn och det är det vi kan göra med Rosenrörelserna - i varje fall till stor del. Marion föddes i Nürnberg i Tyskland. Som liten var hon sjuklig och hade ofta halsont och astmaattacker. När hon blev äldre blev också hennes hälsa bättre. Vid fjorton års ålder var hon nästan 180 cm lång, hon tyckte om att rida, cykla, åka skidor och framför allt att dansa. Hon ville bli professionell dansare, men fick veta att det inte var möjligt eftersom hon var för lång.

Hon var språkbegåvad och tänkte att hon kanske skulle bli tolk, men blev inte antagen vid universitetet på grund av sin judiska härkomst. Marion kunde inte förstå detta för trots att hon var judinna hade hon blivit uppfostrad till lutheran, Hitler hade kommit till makten.

När hennes mor stukat vristen kom hon i kontakt med Lucy Heyer som var massör, dansare och gift med dr Gustaf Heyer (kollega och f d elev till CG Ljung) och Elsa Gindlers elev. Elsa Gindler var dåtidens främsta forskare inom arbetet med integrering av fysisk och personlig utveckling - mormor till dagens andnings- och avslappningstekniker. Moderns möte med Lucy Heyer gjorde att Marion började gå i lära hos henne.

När hon var klar med sin lärotid hade det gått två år. Hennes föräldrar hade flytt till England och hennes äldre syster till Schweiz. Marion och hennes yngre syster reste till Sverige för att invänta visum till Amerika.

Medan Marion väntade på sitt visum, utbildade hon sig till sjukgymnast. 1938 fick Marion sitt visum och reste till Amerika. Hon slog sig ner i Berkeley, gick en kurs i förberedande medicin och arbetade samtidigt om sjukgymnast i Kaisersjukhuset i Richmond. Hon utbildade sig också i fysioterapi på Mayokliniken i Minnesota. Därefter återvände hon till Berkeley och till Kaiserkliniken, men upptäckte att hon inte trivdes. Personalen var överbelastad och Marion behandlade ofta 40 personer om dagen. Hon startade en privatpraktik för sjukgymnastik i Oakland.

Rosenmetoden och Rosenrörelserna är utvecklade ur sjukgymnastiken. 1957 startade Marion sina första rörelsekurser inspirerad av en väns fråga om hur hon skulle undvika att spänningsrelaterad värk och smärta. "Jag byggde in många av de rörelser som används i sjukgymnastiken. Sedan satte jag musik till rörelserna och uppmanade vännerna att göra dem en gång i veckan för att hålla lederna väloljade och musklerna smidiga."

Rosen idag
Rosenmetoden och Rosenrörelser utgår från The Rosen Institute i Berkeley, Kalifornien.

Rosen finns i USA, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Australien, Kanada, England, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Schweiz, Israel, Nederländerna, Bosnien och fortsätter att spridas.

Utbildning i Rosenrörelser

För att bli instruktör i Rosenrörelser krävs:

  • minst fem intensivkurser om fem dagar vardera
  • grundkurs i Rosenmetoden
  • kurs i Rosenanatomi fem + fem dagar
  • ett antal intervjuer/samtal och handledningar under såväl grundutbildning som praktikår
  • under praktikåret ska man ta ytterligare två intensivkurser

Man är alltid välkommen att delta i Rosenrörelseintensiverna även utan ambitionen att bli instruktör - bara för att det är så kul och utvecklande!

Rosenrörelseutbildningen ligger i dag under Axelsons gymnastiska institut.

Mer information om utbildningar
www.axelson.se